Welke pomerans zal ik kiezen?

De juiste pomerans kiezen is geen makkelijke opgave want iedereen is verschillend en iedereen heeft andere voorkeuren. Het wordt iets makkelijker als we jullie wat meer uitleggen omtrent de hardheid en de voor – en nadelen van bepaalde keuzes.
Indien u interesse heeft dan kunt u deze pomeransen altijd bestellen in onze shop www.sonnys.be

Een juiste pomerans is van groot belang voor uw spel plezier en uw spel resultaten, dit moet u nimmer onderschatten. Een goede pomerans kan een middelmatige keu opwaarderen. Een professionele keu kan daarentegen ook door een foute tip worden gedegradeerd tot een matige keu. De eerste keuze die u dient te maken is het kiezen van een pomerans uit een stuk leder of een zogenoemde gelaagde pomerans.

Pomerans uit een stuk leder, wordt gefabriceer uit gelooid geperst leder. Het voordeel van deze tips is dat deze goedkoper zijn dan gelaagde. Het nadeel is dat deze tips, bij gebruik snel vervormen door bijvoorbeeld te gaan over hangen (de mushroom) en of snel indeuken. Daarbij kunnen deze tips wat lastiger bewerkt worden door de langere vezels in de pomerans. In het algemeen kan het zijn dat uw krijt niet zo goed pakt. Dit alles kan ten koste gaan aan de zuiverheid van de afstoot. En mocht u een mis-cue hebben dan bestaat de mogelijkheid dat u daarmede een stukje van de pomerans afstoot. Deze tips gaan normaler wijze veel minder lang mee dan een gelaagde.
Er bestaan ook schroef en schuif pomeransen, het nadeel is dat deze een bedenkelijke kwaliteit hebben. Het voordeel is dat de keu direct weer speelklaar is bij opschroeven of opschuiven. Voorbeelden zijn Elk Master, Le Pro en Triangle.

Gelaagde pomeransen worden vaak geproduceerd volgens een gepatenteerd procedé op een wijze waarbij dunne laagjes leder op elkaar gelijmd worden. Hierdoor ontstaat een vormvaste leermassa.
De samengestelde meerlaagse pomeransen hebben veel minder de neiging tot overhangen en kunnen gemakkelijk in de gewenste ronding geschuurd worden, zonder overdreven te haren, omdat er minder lange vezels in zitten. Een nadeel van gelaagde pomeransen is duidelijk de aanschafprijs die altijd hoger is. En een aantal keu herstellers rekenen vaak ook meer voor herstelkosten. Het grote voordeel is de langere levensduur, het goed hechten van het krijt, en de grotere spelvreugde. De gevorderde biljarter zal deze keuze bijna altijd maken door de betere grip en het makkelijk meegeven van meer effect. Voorbeelden zijn Kamui, Moori, Tiger en het nieuwe uitstekende merk Navigator.

Pomeransen zijn te verdelen in 3 groepen te weten, rund lederen, varkens lederen en synthetische pomeransen. Rund lederen tips worden in het algemeen iets eerder glad waardoor het krijt wat minder hecht. En hebben ze eerder de neiging tot indrukken.
Varkens pomeransen zijn heel geschikt door het vast houden van het krijt en de vorm vastheid. Synthetische worden vaak gebruikt voor Jump en Break keuen. Bijvoorbeeld TAOM waar op dit moment veel naar wordt gevraagd.

Als je kijkt naar het aantal biljartkeu tips zijn er vandaag de dag beschikbaar zijn, kan het zeer overweldigend zijn. Daarom hebben we de biljartkeu tip gids hebt gemaakt. Met behulp van een digitale durometer. We gaan door het proces van vaststellen van de tip dichtheid voor elke biljart keu tip die we verkopen in onze shop www.sonnys.be
Met betrekking tot de voor- en nadelen van de verschillende dichtheden, in zijn meest elementaire niveau geldt; hoe zachter de biljartkeu tip, hoe waarschijnlijker het is om paddestoel (mushroom) of platte pom te krijgen met elke stoot van de speelbal. Wat dit betekent is dat een zachte punt meer onderhoud dan een hardere tip nodig.
Spelers die een soft tip liever hebben, geloven dat er een relatie is tussen tip zachtheid en effect. De theorie is dat zachter tips zorgen voor meer effect en de controle over de bal.
Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur. Kijk naar je eigen spel en je moet in staat zijn om te bepalen welke tip gaat het beste te werken voor je.
Vaak worden de pomeransen in verschillende hardheden verdeeld. Zoals SS (zeer zacht) S (zacht) M (medium) en H ( hard).
Daarbij dient te worden opgemerkt dat deze hardheidsaanduiding niet altijd de juiste hardheid goed aangeeft.
Het is beter om hiervoor onderstaande tabel na te checken.

Gebruik een standaard Shore A Durometer (0-100 hardheid schaal)
1 kg (2,2 lbs) druk
Meet de dichtheid van drie tips per merk
Berekend het gemiddelde van drie metingen tot een ranking in hardheid.

Tip Merk; Hardheid;
Zan (Soft) 66.3
Elk Master 66.8
Navigator Black (X-Soft) * 67.0
Kamui Black (Super Soft) 67.5
Da Vinci (Soft) 68.7
Black Heart (Soft) 68.7
Navigator Alpha (X-Soft) * 69.0
Navigator Blue Impact (Super-Soft) * 69.0
Kamui (Super Soft) 69.2
Navigator Black (Soft) * 71.0
Kamui Black (Soft) 72.3
Aramith Laminated (Soft) 72.6
Moori (Soft) 72.8
Navigator Alpha (Soft) * 73.0
Navigator Blue Impact (Soft) * 73.0
Da Vinci (Medium) 73.6
Fuji (Soft) 74.2
G2 (Soft) 74.8
Hirano (Soft) 75.2
Predator Victory (Soft) 75.3
Moori (Medium) 75.5
Tiger Everest 75.7
Aramith Laminated (Medium) 75.8
Tiger Emerald 76.0
Navigator Black (Medium) * 76.0
Tiger Onyx 76.4
Black Heart (Medium) 76.6
Tiger Laminated (Soft) 76.7
Zan (Medium) 77.8
Tiger Sniper 77.8
Navigator Alpha (Medium) * 78.0
Kamui II (Soft) 78.1
Tiger Laminated (Medium) 78.2
Fuji (Medium) 78.5
Kamui Black (Medium) 78.7
Navigator Blue Impact (Medium) * 79.0
Talisman Pro (Soft) 79.6
Great White 79.6
Predator Victory (Medium) 79.8
G2 (Medium) 80.1
Tiger Dynamite 80.8
Tiger Laminated (Hard) 81.7
Da Vinci (Hard) 81.9
Talisman Water Buffalo (Medium) 82.0
Kamui II (Medium Soft) 82.2
Talisman Water Buffalo (Hard) 83.2
Kamui II (Medium) 83.4
Talisman Pro (Medium) 83.5
Fuji (Hard) 83.8
Navigator Black (Hard) * 84.0
Predator Victory (Hard) 84.3
Moori (Hard) 84.4
Talisman Pro (Hard) 84.4
Hirano (Medium) 84.8
Kamui Black (Hard) 84.8
Navigator Alpha (Hard) * 85.0
G2 (Hard) 85.5
Navigator Blue Impact (Hard) * 86.0
Aramith Laminated (Hard) 86.6
Zan (Hard) 87.4
Le Pro* 88.2
Black Heart (Hard) 88.2
Talisman Pro (Extra Hard) 88.7
Hirano (Hard) 90.6
Triangle 91.0
Kamui II (Hard) 92.2
Samsara Jump Break 95.5

* Le Pro tips zijn zeer moeilijk om te beoordelen omdat de hardheid nogal wat variëerde. De eerste score van 96,3 is herzien als de deklaag er af komt. Nadat de coating is verwijderd, bleken de tips zachter te zijn, maar er was nog steeds een grote afwijking van punt tot punt.
Houd er rekening mee dat deze ranking niet bedoeld is gezaghebbend te zijn. Veeleer is het een rapportage van onze bevindingen gebaseerd op een kleine steekproef.
* De Navigator tips zijn een goede benadering van de realiteit.

Image may contain: food
Image may contain: makeup
No automatic alt text available.
Image may contain: food