Twee grote problemen die geestelijke hardheid verminderen

Geestelijke/mentale hardheid of weerbaarheid is iets dat het goede van groots onderscheidt. Met mentale hardheid heb je altijd een gevechts kans.
Geestelijke hardheid geeft je het vertrouwen dat nodig is om vooruit te gaan, ondanks de concurrentiepositie.
Het belangrijkste onderdeel van mentale hardheid is het vermogen om zich te concentreren op de uitdaging direct en vlak voor jou. Jij ziet ongetwijfeld, spelers met een gebrek aan mentale hardheid die een misplaatste focus hebben.
Spelers die een gebrek beleven aan mentale hardheid, hebben twee grote problemen:
1. Frustratie: frustratie door het maken van fouten, verlies van een frame of wedstrijd in de competitie. Frustratie uit het verleden houdt een spelers geest vast en dat weerhoudt de speler om het tij in hun voordeel te keren.
2. Angst voor falen: Angst voor slechte resultaten, choking of verstikking in kritieke momenten in de wedstrijd. Angst is toekomstgericht en voorkomt daarmee dat u zich focust op juist dit moment, wat wel zou moeten.
Dus als je wenst te groeien van goed naar groots, is het absoluut noodzakelijk dat je aan je mentale hardheid werkt.
Er is geen grotere en zwaardere mentale uitdaging dan dat je tegenstander op de hill is en jij toch nog de wedstrijd in je voordeel wil doen beslissen om het kampioenschap te winnen.
Dit zijn de exacte omstandigheden die Niels Feijen tegen Stephen Cohen had tijdens het EK dit jaar. Niels stond 7 – 1 achter en begon aan een inhaal race die hij ook uiteindelijk in zijn voordeel heeft beslist. Want zijn doel was de wedstrijd te winnen en zijn focus was 100% gericht op dat doel. Je kan dat bereiken met goede verdediging en regelmatig agressieve aanvals-methodes en een fantastische mentale hardheid. Het laatste is natuurlijk geen garantie op succes, maar het helpt je enorm.
De Franse speelster Nathalie Rohmer won 2 jaar terug 2 maal brons tijdens het EK voor senioren, vorig jaar was ik er niet bij voor de begeleiding en won ze niets in Albanië. Dit jaar ondanks een slechte voorbereiding en weinig training haalde ze 2 maal zilver enerzijds door haar mentale hardheid en anderzijds door ondersteuning van enkele goede mensen.
Geestelijke hardheid geeft je een kans in je sport. In het algemeen kun je stellen dat als je het een kans geeft er alles kan gebeuren.
Probeer deze tip om je mentale hardheid te verbeteren:
Zorg dat je hoofd bij het spel blijft. Laat fouten snel los. Dat wil zeggen, focus op het heden. Het verleden is voorbij en geen spijt of frustratie zal dat kunnen veranderen.
Vertel jezelf, “er kan iets gebeuren” en zoek manieren om je spel te verheffen naar een hoger niveau. Blijf gefocust op het spel. Alles wat je nodig hebt is een kans als je mentaal hard bent!
Dit stuk is geschreven door Sjef Creusen van Sonny´s met achtergrond informatie van Dr. Patrick J. Cohn.
Voor informatie voor biljart artikelen die je kunnen helpen je spel te bevorderen kijk op www.sonnys.be