De Mindset of wel de gedachtegang om te spelen in moeilijke omstandigheden

Slecht weer, of minder dan optimale veldomstandigheden, slechte speelvlakken en ongunstige arena omstandigheden kunnen sommige atleten laten ontsporen voordat de wedstrijd zelfs al begint. Bijvoorbeeld, een zwemmer die in het opwarmingsbad komt, vindt de watertemperatuur kouder dan normaal en concludeert dat hij niet snel zijn kan vanwege het koude water … Of een golfspeler die onder winderige omstandigheden een ronde moet starten en ervan uitgaat dat hij niet goed speelt in de wind … Of een voetbalteam die een semi-finale wedstrijd in de regen speelt en zich in de natte omstandigheden ontevreden maakt om te spelen … Of een biljartspeler die de tafel een zandbak vind of misschien de verwarming te koud staat…..
Als u een negatieve houding aanneemt over slechte speelomstandigheden, stelt u zichzelf voor te mislukken. Aangezien u de speelomstandigheden niet kunt veranderen, moet u leren om uw reactie of houding omtrent de speelomstandigheden te veranderen. En met de juiste houding kunt u deze speelomstandigheden tot uw voordeel gebruiken. De meeste atleten/spelers houden niet van concurreren in slechte of ongunstige speelomstandigheden, maar de meeste concurrenten hebben wel dezelfde voorwaarden. Als je weet dat andere atleten/spelers zich vasthouden bij slechte speelomstandigheden, dan kun je als je zelfverzekerd kunt zijn en kan relativeren, vanaf het begin van de wedstrijd het mentale voordeel hebben.
Hier is een voorbeeld van de pro’s … Voormalige wereld nr. 1 LPGA golfer Shin Ji-Yai weigert slechte speelomstandigheden toe te laten om haar mentale spel te ontsporen. Voorafgaand aan de laatste ronde bij het PGA Championship Women’s 2017, vertelde Shin over hoe ze zich bezighoudt met slecht weer, met name de verwachte winderige omstandigheden op de laatste dag van het toernooi. SHIN: “Ik denk dat morgen [de laatste dag van het toernooi] een beetje warmer zal worden en ook winderig, dus ik probeer van de wind te genieten als een vriend . ‘ Wat een geweldig perspectief! Stel je voor het voordeel dat je op je concurrenten hebt als je de zogenaamde slechte speelomstandigheden als vriend verwelkomt. Laten we naar de eerdere voorbeelden verwijzen … De zwemmer die in koud water mee doet, kan in plaats van te klagen, kijken naar de andere zwemmers hoe ze bewegen tijdens hun opwarming en ze zeggen: “Ze haten dit water, maar ik hou ervan.” De golfer die in winderige omstandigheden speelt, herinnert zichzelf aan het feit; “Iedereen heeft dezelfde voorwaarden”. Ik weet hoe je moet schieten met winderige omstandigheden.” Het voetbalteam dat in de regen speelt, kan praten over hoe ze agressief blijven en de wedstrijd vroeg in het hand nemen, omdat ze weten dat hun tegenstanders waarschijnlijk voorzichtig spelen als gevolg van het weer. De biljarter die van oordeel is dat de tafel een zandbak is kan gewoon de ballen wat harder aanspelen zodat hij wat minder afhankelijk is van een rolletje. Of indien de tafel niet voldoende is verwarmt de bal met iets meer vaart te spelen zodat de positie toch wordt bereikt. Onthoud, het zijn niet de moeilijke speelomstandigheden, maar je houding ten opzichte van die voorwaarden die het meest belangrijk zijn.
De mindset of de gedachtegang voor het spelen in moeilijke omstandigheden: Wat zijn de moeilijke voorwaarden die veel atleten in je sport zouden kunnen hebben? Overweeg het weer, de sport arena, het reizen, de opponerende fans, niet genoeg tijd hebben om op te warmen, enz. Wat kunt u doen om deze omstandigheden te omarmen? Hoe kunt u de manier waarop u over deze omstandigheden denkt, veranderen om het voor u te laten werken? Ook het hebben van een plan van aanpak om deze voorwaarden vooraf te tackelen. Als u een plan hebt, kan u zich beter op uw gemak voelen als u een aantal moeilijke speelomstandigheden ondervindt. En onthoud altijd, de helft van de atleten/spelers zal paniekerig zijn of zich klagen over moeilijke omstandigheden! Wilt u in die helft zijn of wilt u de voorwaarden als uw vriend omarmen?