Blijven vechten na een slechte start van een wedstrijd !

Elke speler heeft wel eens een bepaald moment dat ze “het” vandaag niet hebben in een wedstrijd. Vanaf het begin van een spel besef je dat het moeilijk wordt om te concurreren. Je komt niet in je “flow” en je begint onbegrijpelijke fouten te maken en of langzamer te spelen dan normaal. Je voelt duidelijk aan dat je niet in je spel zit maar weet niet waarom. Deze ervaring klinkt waarschijnlijk bekend ………
Hoe reageerde je ? Gingen je gedachten ten onder aan negativiteit ? Je was boos en of gefrustreerd ? Trok je de conclusie “Ik heb mijn dag niet” ?
Veel biljarters die concluderen “Ik heb hét niet vandaag” gaan het gevecht uit de weg en geven mentaal op. Het gedachteproces is; “Omdat ik hét niet heb, kan ik er niks aan doen, dus waarom zou ik het ook maar proberen, dat is verspilde moeite”. Als je tijdens de wedstrijd op deze wijze begint te denken, dan zal je zelf-bevredigende profetie een slechte prestatie worden !
Niet alle spelers reageren op deze negatieve wijze ……………
Mentaal sterke spelers blijven vechten, hoewel ze beseffen dat hun spel niet een van hun topprestaties zullen zijn. Het feit dat ze niet in “hun” spel zitten veroorzaakt niet dat deze mentale stoere spelers stoppen met vechten om dit te overwinnen. Integendeel, wanneer deze spelers het gevoel hebben hét niet te hebben, dan vechten ze harder, graven dieper in zichzelf en concurreren scherper.
Dit jaar tijdens Wimbledon heeft een tennisspeler de noodzaak aangetoond dat een atleet mentaal hard moet zijn op momenten dat ze het moeilijk hebben bij de start van hun wedstrijd. Na een verlies in de eerste ronde met 6-4, 6-3 en 6-4 zei hij tegen de media, “Ik kwam niet in de flow”. En in het volgende relaas werd zijn gebrek aan mentale hardheid duidelijk weergegeven wat invloed had op het niveau van zijn wedstrijd. Hij vervolgde met, “Ik stond er mentaal en fysiek niet, om goed te presteren en weet eigenlijk niet waarom? Ik voelde me vervelend en eerlijk gezegd na de 6-4 en 6-3 was het te laat om het te veranderen”. “Voor mij is Wimbledon het meest vooraanstaande toernooi van het jaar maar ik had hét niet”.
Er zullen altijd momenten in een wedstrijd zijn dat je spel op en neer gaat. Indien je jezelf niet door die mindere momenten heen vecht dan word je bij de eerste tekenen van tegenslag al uit het spel gehaald. Terwijl dan juist het moment is om je er mentaal uit te knokken.

Lex Wellens in actie in 2007
Bij Sonny´s Billiard Supplies 1 hadden wij jaren lang daar een prachtig voorbeeld van namelijk Lex Wellens. Alhoewel het een geweldige vent is en zeer gewaardeerde speler die bij tijd en wijle briljant kon spelen, was hij makkelijk uit zijn evenwicht te brengen. Lex is nu erg ziek, hij lijdt aan A.L.S., en het is heel frappant, want hoe makkelijk het was om hem uit zijn spel te halen, hoe anders het nu is. Ondanks zijn tegenslag blijft hij nu vechten en genieten van de vele momenten en derhalve verdient hij mijn diepe respect. Note; Lex heeft inmiddels de strijd moeten staken, RIP.
Mentale hardheid tip om een slechte start te kenteren is; Vechten, het is je meest waardevolle wapen om een wedstrijd te laten kenteren wanneer je niet in de wedstrijd zit. Het vermogen om je spel aan te scherpen voor het restant van de wedstrijd is een teken dat je kan spelen zonder in je A-spel te komen. Kijk altijd uit naar manieren om het momentum te veranderen om terug te komen in competitie. Misschien kan een goede time-out, een plens water in je gezicht, een peptalk van je coach of het evenement waar je bent je inspireren om er uit te komen, maar je hebt altijd de gelegenheid om te vechten.
Koester het moment dat je “struggeld” en ben mentaal voorbereid op tegenslag maar zorg dat je blijft vechten !
Dit stuk is geschreven door Sjef Creusen met dank aan Lex Wellens en Dr. P.J. Cohn.